Goede ventilatie is de basis van een gezond gebouw. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij die gebruikmaakt van het gebouw. In dit artikel geven we je nuttige tips over ventileren.
Waarom is ventileren belangrijk?
Ventilatie is de vijand van vocht. En vocht is op zijn beurt weer de vijand van een gebouw en de bewoners/gebruikers. Door vochtproblemen ontstaan natte plekken en schimmels op muren, vloeren en plafonds. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het gebouw, maar heeft ook vervelende effecten voor de gezondheid van de mensen die er wonen en werken. Schimmel in een gebouw kan bijvoorbeeld zorgen voor luchtwegproblemen. Daarnaast zorgt ventilatie simpelweg voor aanvoer van verse lucht. Dit voorkomt onder andere hoofdpijn, concentratieproblemen, hoesten, en vermoeidheid.
Om deze problemen tegen te gaan, is ventilatie van essentieel belang. Dat kan heel simpel door deuren en ramen open te zetten, maar ook op mechanische manieren.
Kies een passend ventilatiesysteem
Hoe zorg je nu voor goede ventilatie? Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar. Deze worden aangeduid met de letters A tot en met D, het zogenoemde ‘ventilatiealfabet’. Systeem A staat voor natuurlijke ventilatie, dus het openzetten van ramen en deuren. In de zomer laten de meeste mensen het graag lekker doorwaaien, maar ook in de koudere maanden is ventilatie belangrijk. Kiepramen en ventilatieroosters komen vooral in die periode goed van pas om toch goed te ventileren.
De systemen B, C en D zijn allemaal mechanische ventilatiesystemen. Kies je voor ventilatiesysteem D, dan ben je niet alleen verzekerd van goede luchtafvoer en -aanvoer, maar ook van hergebruik van de afgevoerde warmte. De afgevoerde lucht is warm en deze warmte wordt gebruikt om de aangevoerde lucht te verwarmen, zodat het binnen op temperatuur blijft. Dit is de meest energiezuinige ventilatieoplossing.

Welke verschillende soorten ventilatiesystemen zijn er?
De belangrijkste ventilatietips op een rij
- De eerste tip; schakel het ventilatiesysteem in. Het klinkt voor de hand liggend, maar het is verbazend hoe vaak een ventilatiesysteem uitgeschakeld is. De redenen hiervoor verschillen; bijvoorbeeld onwetendheid over de werking, of overlast door en niet optimaal werkend systeem.
- Zorg dat het systeem regelmatig onderhoud krijgt. Zo kan het systeem optimaal blijven werken.
- Zet elke dag de deuren en/of ramen minimaal een kwartier open om voor aanvoer van verse lucht en afvoer van vochtige lucht te zorgen.
- Installeer ventilatieroosters op deuren, luiken en gevels. Hierdoor komt verse lucht naar binnen en wordt vochtige lucht op natuurlijke wijze afgevoerd. Zelfregelende roosters zorgen voor een constante aanvoer van verse lucht. Als het buiten hard waait, gaan de roosters wat verder dicht, zodat je geen last hebt van de wind. Zorg ook dat de ventilatieroosters periodiek gereinigd worden.
- Vergeet niet de filters van het ventilatiesysteem te reinigen. Hoe vaak dat nodig is hangt af van uw systeem. Vraag de installateur om advies.
- Ter aanvulling op je mechanische ventilatiesysteem zou je ook een ventilatiewarmtepomp kunnen overwegen. Deze gebruikt de warmte van de uitgaande ventilatielucht om je gebouw mee te verwarmen. Zo kun je flink besparen op de stookkosten.
- Bonustip: zorg voor mechanische ventilatie op gelijkstroom, want dit is veel energiezuiniger dan op wisselstroom.
- Controleer of er wijzigingen hebben plaatsgevonden in de indeling van ruimtes van een verdieping. Een ventilatiesysteem wordt op maat gemaakt voor de situatie op dat moment. Wanneer muren verplaatst worden, wordt het ventilatiesysteem hier vaak niet op aangepast. Dan kan het dus zijn dat de ventilatiecapaciteit te hoog of te laag is.
- Kies je voor balansventilatie in huis? Verbeter dan dit systeem door het vraag-gestuurd te maken met een bypass. Vocht- en CO2-sensoren zorgen dat de ventilatie altijd op maat is. Een bypass zorgt ervoor dat in de zomer de lucht van buiten niet nogmaals wordt opgewarmd door het systeem als het binnen warmer is dan buiten. Zo wordt het gebouw minder warm in de zomer.
- Voorkom vochtophoping. Droog bijvoorbeeld de was alleen in ruimtes die je goed ventileert.
- Zorg in ieder geval voor mechanische ventilatie (een ventilator voldoet prima) voor de keuken en badkamer, want dit zijn de vochtigste plekken in huis.
Advies op maat?
Neem contact op met onze Prefit specialist
Meer informatie?
Download hier de brochure van DYKA AIR

De belangrijkste tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem
Gerelateerde artikelen

NOM-project in woonwijk Quatrebras
Eind 2020 gaf vastgoedontwikkelaar AM het startsein voor de realisatie van een grootschalig NOM (nul op de meter)-project in de toekomstbestendige woonwijk Park…
Lees meer
Ventilatiesystemen A,B,C en D worden VST1-7
We zijn allemaal gewend om te denken in ventilatiesystemen A,B,C en D. Dit is ons met de paplepel ingegeven vanaf het moment dat wij met ventilatie zijn gaan we…
Lees meer
De belangrijkste tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem
Als ventilatiespecialist geven wij een aantal belangrijke tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem. Zo creëert u een ultiem wooncomfort.
Lees meer
Hoe plaats je een DYKA AIR T-stuk?
In dit artikel leggen we uit hoe een T-stuk geplaatst dient te worden. Om het goed te doorgronden wat er gebeurd in het T-stuk is van belang om de theorie die i…
Lees meer
Tips en tricks ventilatiesysteem
Is DYKA AIR nieuw voor u? Gaat u zelf aan de slag? Met onze documentatie én speciale stappenplannen leert u snel werken met DYKA AIR.
Lees meer
Stappenplan bepaling ventilatiecapaciteit
In dit artikel leggen we de stappen uit voor het bepalen van ventilatiecapaciteit. Voordat de capaciteit van een ventilatiesysteem bepaald kan worden moet er aa…
Lees meer
DYKA AIR accessoires
DYKA biedt u verschillende accessoires voor het maken van een trekvaste verbinding en een betrouwbare ventilatiesysteem. Zo kunnen we een systeem in haar totali…
Lees meer
DYKA AIR assortiment
De vraag naar slimme en makkelijk toepasbare oplossingen voor ventilatie stijgt. DYKA biedt u een compleet assortiment en een totaaloplossing voor uw ventilatie…
Lees meer
DYKA AIR geïsoleerde ventilatiekanalen
De ventilatiekanalen moeten soms ook geïsoleerd worden om condensatie te voorkomen. Wanneer en waarom je moet isoleren leggen we graag verder uit.
Lees meerBronnen
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/woning-ventileren/