Wooncomfort van een woning wordt aan diverse aspecten gehangen en is voor ieder individu anders. De meest voorkomende aspecten zijn licht, temperatuur, lucht, geluid en de regulering van deze aspecten. Met het DYKA AIR ventilatiekanalensysteem dragen we bij om het wooncomfort op een aantal van deze vlakken te verbeteren in de woning of appartement.
We geven een aantal tips om met het DYKA AIR ventilatiekanalensysteem een geluidsarm systeem te ontwerpen wat bijdraagt aan schone lucht, minder geluid en daarmee een gezond binnenklimaat.
Tip 1: Een goed ontwerp

Een goed ontwerp met een bijbehorende ventilatieberekening is cruciaal. Dat lijkt logisch maar wordt nog wel eens vergeten. Een slecht ontworpen systeem zorgt voor meer geluid en slechtere lucht af- of toevoer. Betrek de aannemer of opdrachtgever bij deze keuzes zodat de constructie en het systeem op elkaar zijn afgestemd. Zorg daar in ook dat de riolering, elektra en ventilatie elkaar niet in de weg gaan zitten.
Tip 2: Hulp van professional
Het maken van een ventilatieberekening en een goed ontwerp is zeer specialistisch en uitgebreid. Er is zo een fout gemaakt. Onze ventilatiespecialisten tekenen, helpen en denken graag met u mee. Het enige wat u doet is informatie aanleveren en wij zorgen voor een advies en tekening die we gebruiken voor materiaalbehoefte en daarmee een offerte aanleveren.
Tip 3: Min mogelijk weerstand
Zorg voor zo weinig mogelijk luchtweerstand in het kanaalsysteem en dat het weerstandsverschil tussen de verschillende stelsels niet te groot is. Dit zorgt ervoor dat de ventilatie unit minder energie gaat gebruiken. Ook wordt het geluid in het kanalensysteem beperkt doordat de ventilatie unit rustiger kan draaien en omdat hij niet die weerstand hoeft te overbruggen.
Generaliserend zeggen we vaak dat dit gerealiseerd kan worden door zo minimaal mogelijk bochten en vertakkingen te gebruiken. Vermijd zoveel mogelijk richtingsveranderingen in het kanalensysteem. Wanneer dit toch moet probeer deze niet groter dan 90 graden te maken. Echter is dit lang niet altijd het geval en adviseren wij om samen met onze ventilatiespecialisten een zo goed mogelijk en optimaal ontwerp te maken.
Tip 4: Vermijd deuken
Vermijd deuken in het kanalen systeem. Elke deuk in het systeem zorgt voor meer weerstand. Met het DYKA AIR kanalensysteem kunnen deuken niet voorkomen. Onze kanalen zijn gemaakt van slagvast PVC-U. Dit is zeer robuust en vormvast materiaal en voorkomt deuk- en lekschade (als u op de juiste manier het kanaal verlijmt) in de bouwfase en garandeert dat het ventilatiesysteem z’n capaciteit daadwerkelijk behoudt. Bekijk alle voordelen.
Tip 5: Geluidsoverdracht reduceren
Geluidsoverdracht reduceren kan op diverse wijzen gedaan worden. Houd rekening met de volgende zaken:
- Gebruik bijvoorbeeld beugels met rubber inlage bij verticale leidingen en ook bij horizontale leidingen in houtskeletbouw. Deze vangen trillingen op die niet door het systeem door kunnen worden gegeven. Bij instorten in de betonvloer hoeft u deze beugels niet te gebruiken.
- Gebruik akoestisch geïsoleerde slangen vanuit de ventilatie unit die naar een ander verblijf loopt. Deze absorbeert een groot deel van het geluid van de ventilatie unit. Maak deze slang vast doormiddel van tape of een slangenklem .
- Hang de ventilatie unit waterpas zodat deze in balans is en geen extra geluid produceert.
- Sluit de dakdoorvoer aan op een starre leiding en vermijd bochten in dit kanaal.
Tip 6: Luchtsnelheden niet overschrijden
Houdt u zoveel mogelijk aan de maximale luchtsnelheden. Wanneer u dit niet doet dan kan er stromingsgeluid ontstaan in het kanalensysteem. U kan de onderstaande tabel (DYKA AIR debieten) als richtlijn gebruiken.

Hulp nodig met uw project?
Neem contact op met onze DYKA AIR specialist voor het beste advies omtrent uw project en het instorten van onze DYKA AIR producten
Tips & Tricks
Gaat u zelf aan de slag met ventilatieoplossingen?
Bekijk hier alle tips & tricks waar u rekening mee moet houden

Meer informatie over DYKA AIR?
Download de DYKA AIR brochure
Gerelateerde artikelen

NOM-project in woonwijk Quatrebras
Eind 2020 gaf vastgoedontwikkelaar AM het startsein voor de realisatie van een grootschalig NOM (nul op de meter)-project in de toekomstbestendige woonwijk Park…
Lees meer
Ventilatiesystemen A,B,C en D worden VST1-7
We zijn allemaal gewend om te denken in ventilatiesystemen A,B,C en D. Dit is ons met de paplepel ingegeven vanaf het moment dat wij met ventilatie zijn gaan we…
Lees meer
Hoe plaats je een DYKA AIR T-stuk?
In dit artikel leggen we uit hoe een T-stuk geplaatst dient te worden. Om het goed te doorgronden wat er gebeurd in het T-stuk is van belang om de theorie die i…
Lees meer
Tips en tricks ventilatiesysteem
Is DYKA AIR nieuw voor u? Gaat u zelf aan de slag? Met onze documentatie én speciale stappenplannen leert u snel werken met DYKA AIR.
Lees meer
Stappenplan bepaling ventilatiecapaciteit
In dit artikel leggen we de stappen uit voor het bepalen van ventilatiecapaciteit. Voordat de capaciteit van een ventilatiesysteem bepaald kan worden moet er aa…
Lees meer
DYKA AIR accessoires
DYKA biedt u verschillende accessoires voor het maken van een trekvaste verbinding en een betrouwbare ventilatiesysteem. Zo kunnen we een systeem in haar totali…
Lees meer
DYKA AIR assortiment
De vraag naar slimme en makkelijk toepasbare oplossingen voor ventilatie stijgt. DYKA biedt u een compleet assortiment en een totaaloplossing voor uw ventilatie…
Lees meer
DYKA AIR geïsoleerde ventilatiekanalen
De ventilatiekanalen moeten soms ook geïsoleerd worden om condensatie te voorkomen. Wanneer en waarom je moet isoleren leggen we graag verder uit.
Lees meer
DYKA AIR Prefab voor Pharos Residence
Aan de kust van Breskens in Zeeuws-Vlaanderen wordt het project Pharos Residence ontwikkeld. Een goed binnenklimaat is van groot belang in de moderne woningbouw…
Lees meer