Bij de aanleg van ventilatiesystemen is er een ruime keuze in materialen, zoals blik en kunststof (hard of flexibel). Wat zijn de verschillen tussen de materialen, en wat is de beste keuze voor u? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Blikken of metalen ventilatiesysteem
Traditioneel wordt blik, of metaal, veel gebruik voor ventilatiesystemen. Het voordeel van blik of metaal is dat het een goedkoop en licht materiaal is om mee te werken. Maar blik heeft ook een aantal nadelen; op de bouwplaats kan het kwetsbare materiaal bijvoorbeeld makkelijk beschadigen. Er ontstaan makkelijk deuken of lekkages. Daarnaast is het lastig om blik volledig luchtdicht te installeren; dat komt onder andere door het kwetsbare materiaal. Is het materiaal beschadigd op een kritieke verbinding, dan is het erg lastig om dit perfect te herstellen. Daarnaast heeft het materiaal erg scherpe randjes, wat bij installatie voor vervelende wonden kan zorgen bij de installateur. Veel installateurs zijn inmiddels gewend aan de secure aanpak, maar het blijft natuurlijk aandacht vragen.
Kunststof ventilatiekanalen
Kunststof wordt steeds vaker gebruikt voor de ventilatiekanalen. We maken een onderscheid tussen flexibel kunststof en hard kunststof.
Flexibel kunststof
Het grote voordeel van flexibele kunststof buizen is dat deze buigbaar zijn, en daardoor eenvoudig in verschillende bochten te plaatsen zijn. Echter; juist door het handmatig buigen van de flexibele slang – en daarmee het bepalen van de richtingsveranderingen – beïnvloedt u de weerstand en aerodynamica van het luchtsysteem. Door voldoende kennis en ervaring is het natuurlijk wel mogelijk om de buizen zo te plaatsen om te zorgen voor een optimaal werkend en stil systeem. Een goede weerstandsberekening en aansluitend in de praktijk goed inregelen is van groot belang om aan de nieuwste bouwvoorschriften te kunnen voldoen. Bij flexibele kunststof ventilatiekanalen is het lastig om deze berekening uit te voeren, aangezien pas bij plaatsing de weerstand wordt bepaald. Een hogere weerstand leidt vaak ook tot meer geluid van het systeem en een groter energieverbruik van de ventilatie unit.

Hard kunststof
Bij een hard kunststof PVC ventilatiesysteem maak je gebruik van verschillende buizen, bochten en andere onderdelen. Deze bevestigt u met PVC lijm aan elkaar vast. Het grote voordeel hiervan is dat u de weerstand niet kunt beïnvloeden; de richtingsveranderingen zijn immers al bepaald door de bochten zelf. Daarnaast is het materiaal onbreekbaar op de bouwplaats; voorkomt deuk- en lekschade in de bouwfase en garandeert dat het ventilatiesysteem z’n capaciteit daadwerkelijk behoudt. Een stil systeem waarmee u energie bespaart én die eenvoudig te installeren is. Maar ook dit systeem heeft een aantal nadelen zoals: Hard kunststof systeem is niet flexibel. De buizen en hulpstukken zijn niet buigbaar en hierdoor moeilijker om in verschillende bochten te plaatsen. Elke bocht of hulpstuk moet dus apart met PVC lijm verbonden worden. Ook is dit systeem duurder dan een metalen ventilatiesysteem.
Het beste materiaal voor ventilatiesystemen
Wat de beste materiaalkeuze is voor uw ventilatiesysteem, hangt af van uw ervaring en kunde. Mocht u gewend zijn om zorgvuldig met blik te werken, dan is dat een prima optie. Gaat u voor sneller bouwen met materiaal dat wel tegen een stootje kan en tóch de hoogste ventilatieprestaties levert, dan is het logisch om voor hard PVC te kiezen. Wilt u meer flexibiliteit op de bouwplaats, dan is de keuze voor flexibel kunststof een goede optie. Maar houdt dan wel in het achterhoofd dat de kwaliteit bij een flexibel systeem vermindert.
Veel mensen blijven met blik werken, “omdat ze het nou eenmaal gewend zijn”. Bij een nieuw materiaal horen nieuwe manieren van installeren, die u zich eigen moet maken. Gebruikers van hard PVC kanalen zeggen: “Als je eenmaal bent overgestapt naar hard kunststof wil je niet meer terug. Maar je moet wel even één keer die drempel over.”

BENG-eisen en de rol van ventilatie
Meer informatie over ventilatie?
Download de DYKA AIR brochure
Advies op maat?
Neem contact op met onze ventilatiespecialist
Gerelateerde artikelen

NOM-project in woonwijk Quatrebras
Eind 2020 gaf vastgoedontwikkelaar AM het startsein voor de realisatie van een grootschalig NOM (nul op de meter)-project in de toekomstbestendige woonwijk Park…
Lees meer
Ventilatiesystemen A,B,C en D worden VST1-7
We zijn allemaal gewend om te denken in ventilatiesystemen A,B,C en D. Dit is ons met de paplepel ingegeven vanaf het moment dat wij met ventilatie zijn gaan we…
Lees meer
De belangrijkste tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem
Als ventilatiespecialist geven wij een aantal belangrijke tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem. Zo creëert u een ultiem wooncomfort.
Lees meer
Hoe plaats je een DYKA AIR T-stuk?
In dit artikel leggen we uit hoe een T-stuk geplaatst dient te worden. Om het goed te doorgronden wat er gebeurd in het T-stuk is van belang om de theorie die i…
Lees meer
Tips en tricks ventilatiesysteem
Is DYKA AIR nieuw voor u? Gaat u zelf aan de slag? Met onze documentatie én speciale stappenplannen leert u snel werken met DYKA AIR.
Lees meer
Stappenplan bepaling ventilatiecapaciteit
In dit artikel leggen we de stappen uit voor het bepalen van ventilatiecapaciteit. Voordat de capaciteit van een ventilatiesysteem bepaald kan worden moet er aa…
Lees meer
DYKA AIR accessoires
DYKA biedt u verschillende accessoires voor het maken van een trekvaste verbinding en een betrouwbare ventilatiesysteem. Zo kunnen we een systeem in haar totali…
Lees meer
DYKA AIR assortiment
De vraag naar slimme en makkelijk toepasbare oplossingen voor ventilatie stijgt. DYKA biedt u een compleet assortiment en een totaaloplossing voor uw ventilatie…
Lees meer
DYKA AIR geïsoleerde ventilatiekanalen
De ventilatiekanalen moeten soms ook geïsoleerd worden om condensatie te voorkomen. Wanneer en waarom je moet isoleren leggen we graag verder uit.
Lees meer