DYKA AIR is ontworpen met CFD (Computational Fluid Design) technieken. Deze software maakt het mogelijk zeer nauwkeurig luchtstromen te simuleren met als resultaat aerodynamisch gevormde hulpstukken met een lage luchtweerstand. Door de lage weerstand van kunststof en de slim ontworpen hulpstukken is de weerstand significant lager dan bij bestaande systemen. Hierdoor is minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid lucht door het systeem te transporteren.

Luchtweerstand: Haaks of vloeiend?
Een kritisch punt bij woonhuisventilatie is de haakse overgang van instort kanaal naar standpijp. Onderstaand een analyse bij een gemiddelde ingaande snelheid van ca. 4 m/s in het instortkanaal.
Uit de afbeeldingen wordt duidelijk zichtbaar waarom DYKA AIR tijdens het ontwerp proces voor vloeiende overgangen van instortkanaal naar standleiding heeft gekozen.
Bij een scherpe haakse overgang laat de lucht los in de binnenbocht. Dit resulteert in turbulentie en een teruglopende stroming vanuit de standleiding richting de binnenbocht (blauwe gebied). De losgelaten lucht versnelt vervolgens buitenom langs de buiswand omhoog. De eerste meter van de standleiding wordt de beschikbare doorlaat daardoor amper benut, resulterend in een hoge snelheid van bijna 7m/s, waar maximaal 4 m/s is toegestaan. Deze hoge snelheden en turbulentie veroorzaken extra geluid en werken weerstandverhogend. Onderin de hoek staat de lucht nagenoeg stil, hetgeen te zien is in het blauwe gebied. In combinatie met turbulentie heeft dit een hoge weerstand en vuilophoping tot gevolg.
De hulpstukken van DYKA AIR hebben ronde, vloeiende richtingsveranderingen welke de lucht beter geleiden. Er is veel minder loslating in de binnenbocht en nagenoeg geen stilstaande lucht in de buitenbocht. Er ontstaat minder turbulentie en versnelling van lucht. De effectieve doorlaat van de standleiding is in deze situatie beduidend groter, met als gevolg een lagere snelheid en minder turbulentie. Met als resultaat: minder geluid en aanzienlijk minder weerstand.
Kortom; de vloeiende ovalen vorm van DYKA AIR zorgt voor een efficiënter ventilatiesysteem met minder drukverlies, minder geluid en minder energieverlies.

Ontdek de 10 voordelen van DYKA AIR
Meer informatie over DYKA AIR?
Download de DYKA AIR brochure
Advies op maat?
Neem contact op met de DYKA AIR specialist
Gerelateerde artikelen

NOM-project in woonwijk Quatrebras
Eind 2020 gaf vastgoedontwikkelaar AM het startsein voor de realisatie van een grootschalig NOM (nul op de meter)-project in de toekomstbestendige woonwijk Park…
Lees meer
Ventilatiesystemen A,B,C en D worden VST1-7
We zijn allemaal gewend om te denken in ventilatiesystemen A,B,C en D. Dit is ons met de paplepel ingegeven vanaf het moment dat wij met ventilatie zijn gaan we…
Lees meer
De belangrijkste tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem
Als ventilatiespecialist geven wij een aantal belangrijke tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem. Zo creëert u een ultiem wooncomfort.
Lees meer
Hoe plaats je een DYKA AIR T-stuk?
In dit artikel leggen we uit hoe een T-stuk geplaatst dient te worden. Om het goed te doorgronden wat er gebeurd in het T-stuk is van belang om de theorie die i…
Lees meer
Tips en tricks ventilatiesysteem
Is DYKA AIR nieuw voor u? Gaat u zelf aan de slag? Met onze documentatie én speciale stappenplannen leert u snel werken met DYKA AIR.
Lees meer
Stappenplan bepaling ventilatiecapaciteit
In dit artikel leggen we de stappen uit voor het bepalen van ventilatiecapaciteit. Voordat de capaciteit van een ventilatiesysteem bepaald kan worden moet er aa…
Lees meer
DYKA AIR accessoires
DYKA biedt u verschillende accessoires voor het maken van een trekvaste verbinding en een betrouwbare ventilatiesysteem. Zo kunnen we een systeem in haar totali…
Lees meer
DYKA AIR assortiment
De vraag naar slimme en makkelijk toepasbare oplossingen voor ventilatie stijgt. DYKA biedt u een compleet assortiment en een totaaloplossing voor uw ventilatie…
Lees meer
DYKA AIR geïsoleerde ventilatiekanalen
De ventilatiekanalen moeten soms ook geïsoleerd worden om condensatie te voorkomen. Wanneer en waarom je moet isoleren leggen we graag verder uit.
Lees meer