Een goed binnenklimaat is van groot belang in de moderne woningbouw. Een hoge isolatiewaarde is de norm, natuurlijke ventilatie wordt zo veel mogelijk vermeden. Om toch voor een gezond binnenklimaat met verse lucht te zorgen, worden vaak mechanische luchtafvoer en balansventilatie geïnstalleerd. Er worden steeds strengere eisen gesteld aan een ventilatiesysteem, met name op het gebied van geluid en energieverbruik.
Markt in beweging
Vanaf 1 januari 2021 nemen we afscheid van en energieprestatiecoëfficiënt (EPC) en gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw. Dit wordt uitgedrukt in 3 nieuwe eisen voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’ ofwel BENG genoemd. BENG is een aanscherping ten opzichte van het EPC en deze overgang is belangrijk om de klimaatdoelen van Parijs te behalen. De EPC score is verouderd en hierdoor geeft het geen juiste indicatie meer. Zo worden bij de EPC score bepaalde onderdelen ondergewaardeerd en andere juist overgewaardeerd.
BENG betekent dat een gebouw op jaarbasis gemiddeld bijna evenveel energie opwekt als verbruikt. Hierbij wordt er onder meer gekeken naar de energiebehoefte van een gebouw in kWh/m² gebruiksoppervlakte, per jaar. Daarnaast heeft Nederland een duurzaamheidsambitie dat in 2050 alle huizen gasvrij verwarmd worden.
Dit heeft als gevolg dat het ontwerp en de gebouwdetails steeds belangrijker worden. Woningen moeten beter geïsoleerd worden (thermisch en akoestisch) en de luchtdichtheid van de ventilatiekanalen moet voldoen aan luchtdichtheidsklasse D (LUKA D). Ook wordt balansventilatie met WTW (systeem D) steeds meer voorgeschreven door de adviseurs, mede door (aard)gasloos worden van huizen en het stijgend gebruik van warmtepomp.
De nieuwe toetsingscriteria voor BENG
Om deze ambities waar te maken wordt er gebruik gemaakt van nieuwe toetsingscriteria om nieuwbouw gebouwen te beoordelen. De indicatoren zijn opgesplitst in 3 onderdelen: BENG 1,2 en 3. Samen geven deze onderdelen aan hoe energieneutraal een gebouw is.
BENG nummer | BENG 1: Energiebehoefte | BENG 2: Primair energiegebruik | BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie |
---|---|---|---|
Definitie | De hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling uitgedrukt in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar. Deze indicator gaat over het beperken van de energievraag van het gebouw zelf. | De hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm water en installaties. | Het aandeel hernieuwbare energie van het totale energiegebruik uitgedrukt in procenten. |
Aandachtspunten | – Oriëntatie van de gebouw – Compact ontwerp – Stedenbouwkundig ontwerp – Luchtdichtheid – Schilisolatie – Zomernachtventilatie – Ventilatiesysteem en zonwering | – Ventilatie – Verwarming, warm tapwater en koeling – Warmteterugwinning – Kortere leidingen – Goed geïsoleerde leidingen – Hoger opwekkingsrendement | – PV-panelen – Zonneboiler – Omgevingswarmte, – Warmtepomp – Bodemenergie – Externe warmtelevering ( biomassa of windenergie) |
TOjuli: aanvullende comforteis
Aan de BENG indicatoren is ook een comforteis toegevoegd. Dit is een aanvullende eis als er geen sprake is van actieve koeling in de woning. De temperatuuroverschrijding in de maand juli (TOjuli) is een indicatiegetal voor risico op temperatuuroverschrijding. TOjuli geeft aan of een gebouw in staat is om bij hoge buitentemperaturen toch voor een comfortabel binnenklimaat te zorgen.
Aandachtspunten bij TOjuli:
- Ventilatiesysteem
- Zonwering
- Zomernachtventilatie
- Zonwerend glas
- Passieve automatische regeling
Luchtdichtheidsklasse D (LUKA D)
Een goede luchtdichtheid van ventilatiekanalen is van groot belang. Lucht transporteren door een kanalensysteem kost namelijk energie. Door luchtlekken in kanalen ontstaan energieverliezen, omdat de ventilator sneller moet draaien, met als gevolg meer geluid en energiekosten. Luchtkanalen zijn nooit volledig luchtdicht. De mate van lekverliezen tijdens luchttransport wordt aangegeven door de luchtdichtheidsklasse. Dit wordt uitgedrukt in de klasse A, B, C en D. Klasse D is het meest luchtdicht met als gevolg dat deze tot 3 keer minder lekverliezen biedt dan klasse C.
Het DYKA AIR systeem is onafhankelijk getest volgens de Europese norm NEN-EN 1751 en is het enige ventilatiekanalensysteem dat binnen luchtdichtheidsklasse D valt. DYKA AIR is daarmee de duurzaamste keuze voor woningventilatie.
Advies op maat?
Neem contact op met onze DYKA AIR specialist
Meer informatie?
Download hier de brochure van DYKA AIR

DYKA AIR en duurzaamheid
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord met DYKA AIR
Gerelateerde artikelen

NOM-project in woonwijk Quatrebras
Eind 2020 gaf vastgoedontwikkelaar AM het startsein voor de realisatie van een grootschalig NOM (nul op de meter)-project in de toekomstbestendige woonwijk Park…
Lees meer
Ventilatiesystemen A,B,C en D worden VST1-7
We zijn allemaal gewend om te denken in ventilatiesystemen A,B,C en D. Dit is ons met de paplepel ingegeven vanaf het moment dat wij met ventilatie zijn gaan we…
Lees meer
De belangrijkste tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem
Als ventilatiespecialist geven wij een aantal belangrijke tips voor een geluidsarm ventilatiesysteem. Zo creëert u een ultiem wooncomfort.
Lees meer
Hoe plaats je een DYKA AIR T-stuk?
In dit artikel leggen we uit hoe een T-stuk geplaatst dient te worden. Om het goed te doorgronden wat er gebeurd in het T-stuk is van belang om de theorie die i…
Lees meer
Tips en tricks ventilatiesysteem
Is DYKA AIR nieuw voor u? Gaat u zelf aan de slag? Met onze documentatie én speciale stappenplannen leert u snel werken met DYKA AIR.
Lees meer
Stappenplan bepaling ventilatiecapaciteit
In dit artikel leggen we de stappen uit voor het bepalen van ventilatiecapaciteit. Voordat de capaciteit van een ventilatiesysteem bepaald kan worden moet er aa…
Lees meer
DYKA AIR accessoires
DYKA biedt u verschillende accessoires voor het maken van een trekvaste verbinding en een betrouwbare ventilatiesysteem. Zo kunnen we een systeem in haar totali…
Lees meer
DYKA AIR assortiment
De vraag naar slimme en makkelijk toepasbare oplossingen voor ventilatie stijgt. DYKA biedt u een compleet assortiment en een totaaloplossing voor uw ventilatie…
Lees meer
DYKA AIR geïsoleerde ventilatiekanalen
De ventilatiekanalen moeten soms ook geïsoleerd worden om condensatie te voorkomen. Wanneer en waarom je moet isoleren leggen we graag verder uit.
Lees meer