Verticale infiltratie zorgt ervoor dat regenwater wordt opgevangen en in de bodem kan wegzakken. Het combineert drie functies in één : opvangen, bergen en infiltreren van regenwater. Het systeem bestaat uit 2 onderdelen: een kolk met zandvang en een geperforeerde PVC of PP buis omhuld met geotextiel. Het in de kolk opgevangen water wordt gebufferd in de buis en langzaam aan de bodem afgegeven. Dit systeem voorkomt niet alleen lokale wateroverlast, maar vermijdt ook uitdroging van de bodem. De buis is zo’n 5 meter lang en heeft kleine gaatjes. Hieromheen is geotextiel gewikkeld. Hierdoor kan het water worden afgegeven aan de grond, maar kan de grond niet in de buis.

Wanneer verticale infiltratie?
Verticale infiltratie is ideaal wanneer:
- er weinig ruimte is in de tuin, of rondom een woning
- de locatie goed bereikbaar is voor een graafmachine
- de grond goed doorlatend is;
- het grondwaterniveau diep is.
Onderdelen verticale infiltratie: Duborain V-flow

Duborain V-flow is de verticale infiltratie oplossing van DYKA. Dit verticaal infiltratiesysteem bestaat uit:
- Gietijzeren kolkkop: deze wordt afzonderlijk verkocht
- Kolk, PVC onderbak: zandvang van 42,9 liter. Slagvaste PE bodem. Elke V-flow is voorzien van een optioneel te openen 125 mm uitlaat voor eventuele andere aansluitingen. Ook een stankscherm is in optie verkrijgbaar.
- Excentrische tussenstuk: Om de kolkkop in een bestaande infrastructuur zoals goten en geulen te laten passen, kan met behulp van een excentrisch tussenstuk de kolkkop precies op de juiste plaats gepositioneerd worden.
- PVC filterbuis: de kolk is voorzien van een PVC filterbuis die inspectie en reiniging van de infiltratiebuis mogelijk maakt. Een afsluitkap met luchtgaten sluit de filterbuis af. Het kapje voorkomt dat vuil de infiltratiebuis binnendringt en maakt toegang tot de paal voor inspectie en reiniging mogelijk.
- PVC ringadapter met klikverbinding: maakt aansluiting van de kolk op de infiltratiebuis diameter 400mm mogelijk
- Infiltratiebuis: deze is beschikbaar in gladde PVC versie van 5 meter met gaten of geribde PP versie van 6 meter met sleuven. Het infiltratieoppervlakte bedraagt minstens 113 cm2 per lopende meter. Beide versies zijn omhuld met Benor en Komo gekeurd geotextiel.

Duborain Verticale flow installatie
Het V-flow infiltratiesysteem van DYKA is uniek in zijn soort. Het verticale afwateringssysteem reduceert plaatselijke overlast en is toepasbaar voor nieuwe en bestaande rioolstelsels. De oplossing is toepasbaar bij particulieren, in de industrie en bij openbare projecten.
Bij installatie hoeft niet de hele straat open. Het boren van een gat, op de plaats waar het systeem komt, volstaat. Dat levert minder hinder op voor de omwonenden. Ook de uitvoerder wint omdat hij aanzienlijk minder kosten heeft bij de plaatsing. Verder is het systeem onafhankelijk van andere voorzieningen. Ook dat is een besparing op plaatsingskosten.
Twee types afwateringssysteem
V-flow is beschikbaar in twee versies. Eén met een gladde PVC infiltratiebuis van 5 meter en één met een geribde PP infiltratiebuis van 6 meter. Beide versies hebben dezelfde kolk met zandvang en filter. Andere opties zijn mogelijk en in de praktijk reeds uitgevoerd. DYKA’s Engineering en Consulting afdeling legt u graag uit wat staat u graag bij met raad en daad.

Eigenschappen V-flow verticale infiltratie: duurzaam en ecologisch
- V-flow is perfect inspecteerbaar en reinigbaar. Een zandvang, filter en drijflaagschot voorkomen dat vuil diep in de infiltratiepaal verdwijnt. Zo is een lange levensduur gegarandeerd. De kolk en paal zijn inspecteer- en reinigbaar met standaard methodes.
- Het systeem is uiterst milieuvriendelijk. Regenwater wordt immers ter plaatse in de bodem verwerkt. Omdat het regenwater niet over grote afstanden hoeft te worden getransporteerd, is er veel minder materiaal, werk en transport nodig.
- V-flow maakt gebruik van de bestaande structuur van wegen en goten. Daardoor zijn geen bijkomende grondwerken nodig. Elke kolk is optioneel uit te rusten met een overstort voor aansluiting op de riolering in de straat.
- Het straatbeeld blijft ongewijzigd. Deze decentrale oplossing zorgt er voor dat het straatbeeld ongewijzigd blijft. Bestaande straatkolken worden immers vervangen door een V-flow infiltratiesysteem. Daarbij blijven de huidige weginrichting en bestaande goten hun functie uitoefenen. Omdat V-flow direct infiltreert, zijn er geen bijkomende ondergrondse verbindingen nodig om het water af te voeren naar een centrale installatie.
De 6 voordelen van verticale infiltratie: Duborain V-flow
1. Minimaal grondbeslag
Omdat V-flow een verticale infiltratieoplossing is, blijft de ingenomen oppervlakte tot een minimum beperkt. Deze oplossing is dan ook ideaal voor situaties waar het perceel niet toelaat brede krattenvelden te plaatsen.
2. Minimale overlast
Afgesloten straten en wegomleidingen behoren tot het verleden. De installatie gebeurt lokaal en onafhankelijk van bestaande systemen. Straten hoeven dus ook niet afgesloten en opengebroken te worden. Dat is een grote troef bij situaties waarbij een oplossing in een bestaande situatie geïntegreerd wordt.
3. Minder kosten
De aannemer hoeft geen bijkomende leidingen of bekkens aan te leggen en bespaart zo op manuren en het gebruik van verschillende soorten machines.
4. Ongewijzigd straatbeeld
V-flow maakt probleemloos gebruik van bestaande infrastructuur zoals goten. Een aannemer hoeft dus geen bijkomende grondwerken uit te voeren om het water naar de V-flow te laten vloeien.
5. Inspecteerbaar en reinigbaar
De kolk is gemakkelijk bereikbaar voor standaard inspectie- en reinigingsmateriaal. Inspectie en reiniging kunnen geïntegreerd worden in uw bestaande onderhoudsplanning.
6. Complete oplossing
V-flow combineert drie functies in één oplossing: Opvangen, bergen en infiltreren. Het spreekt voor zich dat dit erg kostenefficiënt is. De V-flow laat zich bovendien gemakkelijk combineren met andere V-flows of kan zonder problemen geïntegreerd worden in een bestaande regenwateroplossing.
Meer informatie?
Download de brochures en technische documentatie
Advies op maat voor uw project?
Contacteer onze regenwaterexpert
