Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

PVC

PVC staat voor Polyvinylchloride. Dit kunststof is slijtvast, licht en herbruikbaar, wat het zeer geschikt maakt voor betrouwbare leidingsystemen. Wij gebruiken PVC dan ook voor onder andere onze binnenriolering, ventilatiekanalensystemen en hemelwaterafvoer. 

Materiaaleigenschappen PVC

Voordat je voor PVC kiest in jouw project, is het handig om te weten wat de materiaaleigenschappen zijn. We hebben de materiaaleigenschappen daarom op deze pagina voor je op een rijtje gezet. Het is uitgesplitst in mechanische en thermische eigenschappen.

Het voor buizen en hulpstukken gebruikte PP heeft de volgende eigenschappen:

Eigenschap Eenheid  
Soortgelijke massa g/cm³ 1,42

 

Mechanische eigenschappen van PP 

 

Eigenschap Eenheid  
E-modulus N/mm² 3000
Treksterkte N/mm² 50
Rek bij breuk % >80
Buigsterkte N/mm² 80-110

*Gemeten in normaal klimaat 23°C en 50% relatieve vochtigheid

Thermische eigenschappen van PVC

Eigenschap Eenheid  
lineaire warmte-uitzettingscoëfficiënt
tussen 20°C en 90°C
mm/m °C 0,08
warmtegeleidbaarheid (isolatiewaarde) bij 20°C W/m °C 0,16

Praktisch toepassingsgebied van PVC

Eigenschap Eenheid  
Bij voortduring °C 60
Kortstondig °C 95
Montage verwerkbaarheid °C >0

*De aangegeven waarden zijn die van uit plaat geperste proefstaaltjes. Al naar gelang de fabricageomstandigheden kunnen afzonderlijke metingen eventueel van deze gemiddelden afwijken.

De voordelen van PVC ten opzichte van beton

  •         Dankzij het lichte gewicht is PVC veel gemakkelijker te verwerken dan beton.
  • PVC is bestand tegen zwavelzuur, in tegenstelling tot beton.
  • De gladde wanden van PVC zorgen voor een betere doorstroming en minder verstoppingen.
  • Minder kans op lekkage

PVC lijmen

Het advies is om PVC te lijmen en te verwerken bij normale temperaturen. Met normale temperaturen bedoelen we een temperatuur tussen de 15°C en 25°C. Ga je PVC lijmen buiten deze temperatuurgrenzen, dan moet je extra zorgvuldig te werk gaan. De omgevingstemperatuur heeft invloed op de droogtijd van de lijm en daarmee ook op de betrouwbaarheid van de uiteindelijke verbinding.

PVC lijmen bij vorst

Bij vorst kun je PVC niet verlijmen. Probeer te lijmen onder betere omstandigheden door bijvoorbeeld in een verwarmde omgeving de lijmverbinding te maken

PVC lijmen bij lage temperaturen

Bij temperaturen van 5°C of kouder, moet je rekening houden met een droogtijd van minimaal 2 uur. PVC is bij deze temperaturen brosser en wordt daarmee kwetsbaar. Daarnaast is de kans ook groter dat er door de koude temperatuur condens neerslaat op de buis en het hulpstuk. Door de condens kan de lijm niet of niet goed hechten, waardoor je een slechte verbinding krijgt. Dit kan uiteindelijk voor lekkage zorgen

PVC lijmen bij hogere temperaturen dan 25°C

Ga je PVC lijmen bij een temperatuur hoger dan 25°C? Houd dan rekening met een snellere droogtijd. Alle handelingen om een lijmverbinding te maken moet je in deze situatie dus sneller uitvoeren. Hoe groter de buisdiameter, des te relevanter dit is.

Weten hoe je PVC verlijmt? Dat lees je hier