Het advies is om PVC te lijmen en te verwerken bij normale temperaturen. Met normale temperaturen bedoelen wij een temperatuur tussen de 15°C en 25°C. Ga je PVC lijmen buiten deze temperatuurgrenzen dan moet je extra zorgvuldig te werk gaan. De omgevingstemperatuur heeft invloed op de droogtijd van de lijm en daarmee ook op de betrouwbaarheid van de uiteindelijke verbinding.
PVC lijmen bij vorst (onder 0°C)
Bij vorst kun je PVC niet verlijmen. Probeer te lijmen onder betere omstandigheden door bijvoorbeeld in een verwarmde omgeving de lijmverbindingen te maken.
PVC lijmen bij lage temperaturen (0°C- 5°C)
Bij temperaturen van 5°C of kouder moet je rekening houden met een droogtijd van de lijm van minimaal 2 uur.
PVC is bij deze temperaturen brosser en wordt daarmee kwetsbaar. Daarnaast is de kans ook groter dat er door de koude temperatuur condens neerslaat op de buis en het hulpstuk. Door de condens kan de lijm niet of niet goed hechten, waardoor je een slechte verbinding krijgt. Dit kan uiteindelijk voor lekkage zorgen.
PVC lijmen bij hogere temperaturen dan 25°C
Ga je PVC lijmen bij meer dan 25°C, houd dan rekening met een snellere droogtijd van de lijm. Alle handelingen om een lijmverbinding te maken moet je dus sneller uitvoeren. Hoe groter de buisdiameters, hoe relevanter dit wordt. Werk dan, afhankelijk van de diameter, met meerdere mensen tegelijk aan dezelfde verbinding. De ene persoon kan bijvoorbeeld de buis insmeren met PVC lijm, en de andere het hulpstuk. Bij hele grote diameters kan je er voor kiezen om 1 persoon de binnenkant te laten insmeren en de andere de buitenkant.
Hoe verlijm je PVC?
Wil je weten hoe je een betrouwbare verbinding maakt met PVC lijm? Wij leggen in 11 duidelijke stappen uit hoe je het beste PVC verlijmd.