Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Het belang van goede ventilatie

Wanneer er gebouwd wordt, gaat het vaak om zaken als kosten, planning en duurzaamheid. Maar ook de gezondheid van de bewoner zou standaard een aandachtspunt moeten zijn. Mensen hebben namelijk enorm veel baat bij goede ventilatie. In dit artikel vertellen we er meer over.

Goede ventilatie is een must

De huizen van tegenwoordig zijn zeer goed geïsoleerd. Dat is goed nieuws voor de energierekening, maar het ontbreekt daardoor tegelijkertijd aan de toevoer van verse lucht. Zoals we allemaal weten, hebben we die lucht juist nodig. Een gezond binnenklimaat betekent goede ventilatie, zodat ook vocht een uitweg vindt uit de woning.

Wist je dat een gezin meer dan 10 liter vocht produceert op één dag? Door alleen al aanwezig te zijn, dus ademen en zweten, maar ook door activiteiten als douchen, koken en verwarmen. Tel daarbij nog de aftakelende bouwmaterialen van het huis, zoals verf en vluchtige organische stoffen, en het is duidelijk dat er heel wat vocht afgevoerd moet worden.

Gezondheidsproblemen voorkomen

Slechte ventilatie zorgt voor ophoping van vocht in gebouwen, waardoor schimmels en bacteriën vrij spel hebben. Bovendien kunnen schadelijke chemische gassen, zoals CO2 en aardgas, minder makkelijk weg als er niet goed geventileerd wordt. Daardoor stijgt de concentratie hiervan. Ook de concentratie fijnstof loopt op wanneer de lucht niet circuleert, waardoor er zelfs binnen meer fijnstof kan zijn dan buiten.

Al deze problemen zijn slecht nieuws voor mensen met allergieën, neus-, long- of luchtwegenproblemen. Maar ook mensen die voorheen gezond waren kunnen last krijgen van hoofdpijn, een droge keel, irritatie van de ogen en slaperigheid door slechte ventilatie. Terwijl deze gezondheidsproblemen vrij eenvoudig op te lossen zijn.

Ventileren op scholen

In deze tijd is de ventilatie op scholen het onderwerp van gesprek. Juist in lokalen op scholen zitten relatief veel personen in een relatief kleine ruimte. Onvoldoende ventilatie kan, naast een risico op verspreiding van corona, leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn en verminderde productiviteit. Scholen die niet voldoen aan de normen zijn verplicht gesteld door de Rijksoverheid om dit op te lossen.

Ventilatieoplossingen op maat

Er zijn diverse oplossingen mogelijk op het gebied van ventilatie. Daarbij moet altijd gekeken worden naar de situatie, want het blijft maatwerk.

Ventilatiesysteem C: Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie, ook wel ventilatiesysteem C genoemd. De welbekende ventielen in badkamer, keuken en toilet zuigen continu lucht weg uit de woning. Dit systeem kent ventilatieroosters in de woonkamer en slaapkamers om verse lucht automatisch van buiten naar binnen te laten. Hiervoor is bijvoorbeeld ook ons systeem DYKA AIR geschikt. Tip: zet de ventilatie nooit uit.

Ventilatiesysteem D: Balansventilatie

Balansventilatie: ook wel ventilatiesysteem D genoemd. Dit systeem werkt vergelijkbaar als mechanische ventilatie, maar dan met het verschil dat ook de toevoer van verse lucht mechanisch gebeurt. In de zomer kun je hiermee ook heel energiezuinig de woning koelen, zodat airco niet nodig is. Tip: vervang de filters minimaal twee keer per jaar en maak ze tussendoor goed schoon.

Natuurlijke ventilatie

Veel oudere huizen hebben geen mechanisch systeem, maar vertrouwen nog steeds op klepramen, roosters, naden en kieren om hun woning te voorzien van een gezond binnenklimaat. Hierbij is het belangrijk om ventilatieroosters altijd open te laten en klepraampjes op een kier wanneer je thuis bent. Tip: zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld via een afzuigkap en inbouwventilator.