2 juni 2020 door Vincent Tegelaar
Waarom zou je voor ouderen een badkamer renovatie adviseren? De Nederlandse woningmarkt staat onder druk. Er zouden jaarlijks 76.000 woningen gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen en dat aantal halen we niet. Zeker niet met stikstofuitdagingen en de tekorten aan kundig personeel. Maar waar komt die woning schaarste nu vandaan?
Eén van de redenen is het gebrek aan doorgroei. De overheid heeft getracht wonen en zorg van elkaar te scheiden en na het afschuiven van het ene ministerie naar het andere, kunnen we wel zeggen dat men hierin niet heel erg is geslaagd. Vroeger had je de keuze om je oude dag door te brengen in een ‘bejaardenhuis’. Daar kon je wonen, socializen, eten, drinken etc. Tegenwoordig bestaat het ‘bejaardenhuis’ niet meer. Je moet zorgbehoevend zijn om in een woonzorgcentrum terecht te kunnen. Echter, niet alle ouderen hebben zorg nodig omdat ze steeds langer fit en vitaal blijven. Het resultaat: ouderen blijven langer in een woning en vertrouwen op mantelzorg.
De woning is echter op den duur niet meer geschikt door de onvermijdelijke ontwikkelingen die ouderdom met zich meebrengen. Spieren worden strammer, zicht wordt minder en daarmee dus ook de mobiliteit. Vaak zijn de grootste aandachtspunten bij het aanpassen van de woning gericht op de trap, het toilet en de badkamer. Plekken waar gevaar op de loer ligt.
Badkamer renovatie tips om wooncomfort te vergroten
Aangezien de noodzaak van deze badkamer renovaties niet snel zal verdwijnen, is het zaak om goed na te denken over de planning en uitvoering ervan. Een aantal tips bij het renoveren voor ouderen zijn:
- Vermijd drempels
- Vermijd gladde oppervlakken
- Creëer ruimte
- Zorg voor houvast
Lees verder voor meer uitleg en informatie over elk van de tips voor badkamer renovaties voor ouderen en minder validen.
1. Vermijd drempels
Ouderen zijn minder mobiel. Een klein obstakel uit het verleden kan ineens een groot obstakel worden als we ouder worden. Bij een woningrenovatie is het daarom aan te raden zoveel mogelijk fysieke drempels en dorpels te vermijden. Bij een badkamer- en toiletrenovatie dient men daarom rekening te houden met de plaatsing van de afvoer en dus ook de indeling! De binnenriolering van het toilet, de wastafel en de douche dienen bij voorkeur niet op de vloer te worden aangebracht. Dan dient namelijk de hele vloer verhoogd te worden en creëer je een fysieke drempel. Lukt dat écht niet anders, maak dan gebruik van een zo klein mogelijke (binnen de richtlijnen) diameter en verwerk de leidingen waar mogelijk in de vloer of muur. Een inloopdouche wordt belangrijker en mag ook zeker niet verwelkomd worden met een drempel. Met natte voeten zorgt dat ook bij het uitstappen voor gevaarlijke situaties.
2. Vermijd gladde oppervlakken
Een gladde vloer kan ervoor zorgen dat mensen uitglijden. Een ongelukkige val kan grote gevolgen hebben bij ouderen. Daarom is het raadzaam om altijd te kijken naar een oplossingen die gladheid voorkomen.
3. Creëer ruimte!
Bij het verbouwen van een toilet of badkamer dient er rekening te worden gehouden met de nood aan ruimte. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid voor mobiliteitsondersteuning. Een loopstok, rollator of zelfs een rolstoel. Gemakkelijk kunnen draaien of keren in een ruimte is dan belangrijk. Een inbouwreservoir waar de hoogte van het toilet kan worden bepaald mag dus zeker niet teveel ruimte in beslag nemen. Het toilet is bijvoorbeeld al een kleine ruimte en dient zeker niet nog kleiner te worden gemaakt naarmate we ouder worden.
4. Zorg voor houvast
Ondanks dat we genoeg ruimte moeten creëren, moeten ouderen nog wel een houvast hebben. Om te gaan zitten, om weer op te staan of in het meest vervelende geval zich op te vangen mocht het toch bijna mis gaan. Denk dan aan strategisch geplaatste grepen en handvatten. Dit zorgt voor vertrouwen en gemak bij die lastige taken om te gaan zitten en opstaan.
Als men rekening houdt met deze tips bij het renoveren en verbouwen van toiletten en badkamers voor ouderen, worden risico’s verminderd en kunnen ouderen ook langer zelfstandig blijven wonen. Denk dus goed na over indeling en plaatsing. De vakmannen die met DYKA werken kunnen u zeker helpen bij dergelijke verbouwingen en renovaties. Betrek hen echter wel tijdig!
DYKA biedt de beste installatieoplossingen en samen met onze klanten de expertise om renovatie voor ouderen mogelijk te maken. Benieuwd naar de installatieoplossingen die DYKA daarin te bieden heeft? Kijk op dyka.nl of neem direct contact met me op.

Als teamleider samen met mijn team verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van de propositie van DYKA binnen de Bouw en Installatietechniek MKB. Verder uitbreiden van de samenwerking met de verschillende beschikbare sales kanalen binnen DYKA zoals online, winkels en customer service. Eindverantwoordelijk voor het opzetten en ontwikkelen van het team en individuele teamleden.