We hebben in ons land al jaren te maken met een woningtekort. Met een creatieve blik moet er echter toch iets aan het tekort te doen zijn. In dit artikel zetten we oorzaken, gevolgen en oplossingen op een rij.

Rempedaalcultuur
De bouw in Nederland staat bekend om zijn rempedaalcultuur vanuit de overheid: bouw niet te veel. Zeker in de crisis van 2008 kwam er nadruk te liggen op: ‘oppassen dat we niet voor de leegstand op termijn’ bouwen. Wat enigszins verklaarbaar was, want de prognoses lieten zien dat na 2030 er in veel regio’s een achteruitgang van het aantal huishoudens zou plaatsvinden. Alleen klopten de voorspellingen niet altijd, ook waar het gaat om de groei van het aantal inwoners in ons land. Het ziet er nu naar uit dat het bevolkingscijfer van ons land zeer waarschijnlijk tot 2060 niet meer gaat krimpen.
Verder zijn bouwvergunningen teruggelopen door de stikstofproblematiek en kreeg binnenstedelijk bouwen voorrang. Als een ontwikkelaar met een nieuw plan wilde beginnen, moest deze eerst aantonen dat het nergens in de regio binnenstedelijk kon worden opgelost. Bij elkaar heeft dit geleid tot ons huidige woningtekort.
315.000 woningen te weinig
Inmiddels hebben we in Nederland een daadwerkelijk woningtekort van 315.000 woningen. In 2022 kan dat aantal wel oplopen tot 380.000. En dat terwijl de nieuwe ramingen van de overheid laten zien dat we tot 2060 een bevolkingsgroei ervaren. We moeten ons dus niet meer inhouden omdat er gevaar voor leegstaand op termijn zou dreigen. Helaas zijn er maar weinig bestemmingsplannen voor woningbouw voorbereid. Daardoor zullen er gemiddeld 40.000 tot 50.000 woningen bijkomen, terwijl we er eigenlijk 75.000 per jaar zouden moeten realiseren. Met als gevolg dat starters op de woningmarkt langer bij hun ouders of op kamers blijven wonen. Zo stagneert de woningmarkt.
Mogelijke oplossingen voor het woningtekort
- Meer vergunningen uitgeven
Het begint bij de overheid: pas als er gebouwd mag worden, komt het proces op gang. Het zou ook fijn zijn als de overheid een nieuwe regel hanteert: binnenstedelijk en bij Openbaar Vervoerlocaties mag u zonder veel problemen bouwen. - Meer seniorenwoningen bouwen
Veel ouderen blijven langer in hun eengezinswoning wonen dan nodig is, omdat zij geen geschikte seniorenwoning kunnen vinden. Meer van dit type woningen bouwen trekt de woningmarkt dus weer vlot voor starters en jonge gezinnen. - Inzetten op prefab
Door modulair te bouwen met prefab kan een productiviteitswinst van 80% worden behaald. Bij modulaire woningen wordt de woning in de fabriek gemaakt en op de bouw in elkaar gezet. Maar ook door gewoon gebruik te maken van kant-en-klare prefab sets, kan er bespaard worden op bouwtijd, installatietijd en bouwkosten. Doordat werken in een hal niet gevoelig is voor weersomstandigheden en materiaalleveringen, kan er beter worden gepland, hebt u een beter time management en bouwt u sneller. Zo kan de nieuwbouwproductie met 40% stijgen. Trek deze methode door, en zo kan het woningtekort krimpen tot 60.000 woningen. - Tijdelijke huisvesting
Het hoeven niet allemaal permanente oplossingen te zijn. Ook het ontwikkelen van tijdelijke huisvesting op oude industriebestemmingen, verlaten vakantieparken en in leegstaande kantoren helpt veel mensen al verder.
Prefab als oplossing voor het woningtekort
Bij DYKA zien we dat steeds meer klanten kiezen voor Prefab, juist vanwege de vele voordelen die prefab heeft. Prefab verhoogt bijvoorbeeld de bouwsnelheid én het gemak van bouwen aanzienlijk. Of u nu kiest voor alleen zaagwerk, of de volledige prefab ontzorging inclusief advies en voorgemonteerde sets, het levert altijd snelheid en winst op. Dankzij de inzet van prefab worden steeds meer woningen in kortere tijd opgeleverd, en dat is precies wat we in Nederland nodig hebben. Kies ook voor prefab!
Bekijk alle voordelen van prefab van DYKA
Bekijk hier hoe prefab van DYKA gebruikt wordt in de modulaire woningbouw
Wil u weten wat prefab van DYKA kan betekenen voor uw project?
Neem dan contact op met onze prefab specialist om de mogelijkheden te bespreken

Gerelateerde artikelen

NOM-project in woonwijk Quatrebras
Eind 2020 gaf vastgoedontwikkelaar AM het startsein voor de realisatie van een grootschalig NOM (nul op de meter)-project in de toekomstbestendige woonwijk Park…
Lees meer
Prefab bruggenbouw
Bij bruggenbouw gaat het vaak om grote projecten met een minimale bouwtijd en een zeer strakke/complexe planning. Prefab is in dit geval de ideale uitkomst. Bij…
Lees meer
Voordelen van prefab voor buitenriolering
Wij zetten graag alle voordelen van DYKA prefab voor u op een rij. Vermindert faalkosten, verhoogt montagesnelheid, duurzaam en vermindert transport en handelin…
Lees meer
Duurzaamheid en circulariteit met prefab
Prefab zorgt ervoor dat we duurzamer en circulair kunnen werken. Een perfecte passing zorgt voor een duurzaam systeem. Afval die we al in de fabriek kunnen opva…
Lees meer
Verhoogde montagesnelheid met prefab
Prefab zorgt voor een vermindering van transport en voor een vermindering van handelingen. Een duidelijk gevolg hiervan is dat je dan ook een verhoogde montages…
Lees meer
Verminderen van transport met prefab
Voor een bouwproject is veel transport nodig en zijn er verschillende handelingen nodig. Door gebruik te maken van prefab kan dit vermindert worden.
Lees meer
Prefab mantelbuizen voor De Groene Boog
Als onderdeel van de nieuwe A16 Rotterdam, de 11 kilometer lange verbindingsweg tussen het Terbregseplein en de A13, wordt de Rottermerentunnel (2235m1) gebouwd…
Lees meer
Prefab waterbouw
Ook voor waterbouw zijn er prefab mogelijkheden. Een voorbeeld daarvan zijn de zinker constructies. Zinker constructies zijn nodig om een watergang of object te…
Lees meer
Prefab Energietransitie
Bij DYKA willen wij ook ons steentje bijdragen aan deze energietransitie. Deze projecten moeten ook vaak binnen korte tijd gerealiseerd worden. Voor speciale en…
Lees meerBronnen
https://www.cobouw.nl/bouwbreed/blog/2020/06/actieplan-bestrijding-woningtekort-101285943