Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

T-stukken en Y-stukken isoleren in rioolleidingen met DykaSol

Het isoleren van leidingen heeft vele voordelen en kan voor zowel akoestisch (geluid) als thermisch (temperatuur en vocht). De makkelijkste manier om leidingen te isoleren is om direct bij aanleg te kiezen voor geïsoleerde leidingen, bijvoorbeeld DykaSono voor een stille binnenriolering. Maar als leidingen al geplaatst zijn, is het ook eenvoudig om deze ook te isoleren. Dit noemen we ook wel na-isolatie. Met de DykaSol buisisolatie en sluitstrips werk je eenvoudig en snel bij rechte leidingen. Voor T-stukken en Y-stukken is een andere werkwijze nodig vanwege de bochten.

De handleiding hieronder geldt voor zowel de thermische als akoestische DykaSol isolatie. 

Gereedschap

  • Tiewraps
  • Schaar

Benodigdheden

  • Isolatieplaat DykaSol (akoestisch of thermisch)
  • Isolatietape (akoestisch of thermisch)

1. Knip de segmenten

Meet en teken de juiste buislengte af met een potlood, merkkrijt of watervaste viltstift.

2. Plaats het eerste deel

Zorg ervoor dat de te isoleren leiding schoon, droog en vetvrij is. Breng het eerste stuk op de vertakking aan

3. Bevestig het eerste deel

Bevestig het eerste deel isolatie met een tiewrap

4. Plaats het tweede stuk isolatie

Na het afkorten is het belangrijk om alle bramen en/of oneffenheden te verwijderen met een ontbramer. Heb je deze niet bij de hand, dan kan dit ook met een vijl. Het ontbramen van de buis is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je gemakkelijk kan aanschuinen en het voorkomt dat er een kleine deeltjes PVC in je lijmverbinding terecht komen waardoor je een vervuilde en slechte lijmverbinding krijgt.

5. Bevestig het tweede deel

Voordat je kunt beginnen met het lijmen van de DYKA AIR buis en hulpstuk dien je de buis nog aan te schuinen over minimaal 10% van de wanddikte onder een hoek van 10-15 graden. Doe dit voor de ronde buis met een aanschuinapparaat voor het beste resultaat. Voor de ovale buis dien je dit met een vijl te doen omdat dit helaas niet met het aanschuinapparaat kan.

Het aanschuinen zorgt ervoor dat je de buis, na het reinigen en in te smeren met lijm, makkelijker het hulpstuk in krijgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er makkelijker PVC lijm vloeit tussen de buis en het hulpstuk.

6. Tape de naden goed af met isolatietap

Tape de naden goed af met isolatie

Tape de naden goed af met isolatie