De transitie naar duurzame energie – Samen naar een klimaatneutraal Europa
Om de klimaatdoelstellingen (afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs) te kunnen behalen is er in Nederland en in de rest van Europa een energietransitie gaande. Het doel van deze energietransitie is om van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk over te gaan op duurzame energiebronnen. Dat betekent dat men in Nederland probeert om een groot deel van de elektriciteitsvoorziening uit windenergie en zonne-energie te halen. Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om het huidige gasnetwerk te gebruiken om uiteindelijk waterstof in te kunnen transporteren. Ook zal er meer lokaal energie worden opgewekt om te kunnen voldoen aan de lokale voorziening. Allemaal goede ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat we onze CO2 uitstoot verminderen en de klimaatdoelstellingen behalen.

Wat is zonne-energie en wat zijn de zonne-energiedoelstellingen in Nederland?
Willen we in ons land genoeg duurzame energie opwekken, dan zijn zowel zonnepanelen op daken als op de grond nodig, in de vorm van zonneparken.
Lees meer
Wat is windenergie en wat zijn de windenergiedoelstellingen in Nederland
Een van de duurzame energiebronnen in Nederland is windenergie. Hoe zorgen we ervoor dat de doelstellingen rondom windenergie in Nederland worden gehaald?
Lees meer
Het wat en waarom achter waterstof
Waterstof speelt een grote rol op weg naar een duurzame energiehuishouding. Maar wat is waterstof eigenlijk? En waarom is dit dan wel een hernieuwbare energiebr…
Lees meerDe Nederlandse klimaatdoelstellingen voor 2030
In het klimaatakkoord staat dat in 2030 70% van alle elektriciteit en minimaal 27% van alle energie (elektriciteit, gas en warmte) duurzaam opgewekt is in Nederland. Zo moeten we een vermindering van broeikasgassen met 49% in 2030 realiseren. Dat kan niet in één keer, de overstap naar duurzame energie gebeurt dan ook stapsgewijs. Dit zijn belangrijke stappen die Nederland wil zetten:
- zuiniger omgaan met energie;
- van elektriciteit uit kolen naar elektriciteit uit zon en wind;
- van warmte uit aardgas naar duurzame warmte, zoals aardwarmte, restwarmte en groene waterstof;
- omwonenden betrekken door ze de kans te bieden om mee te denken over of mede-eigenaar te worden van lokale energieprojecten;
- energieprojecten op een slimme manier inpassen in de omgeving en het landschap.
De Nederlandse klimaatdoelstellingen voor 2050
De Nederlandse broeikasgasemissies moeten in 2050 verminderd zijn met 80 tot 95% ten opzichte van 1990. Het liefst willen we natuurlijk 100% duurzaam zijn, dus dat er helemaal geen emissies meer zijn. Voor het energiesysteem betekent deze doelstelling veel minder CO2-uitstoot.
Om deze doelstelling te behalen, zullen we de stappen die we voor 2030 willen zetten nog verder moeten intensiveren. We rekenen erop dat we in de loop der jaar steeds beter leren hoe we de energietransitie succesvol kunnen doorvoeren. Daardoor moet het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen ook steeds sneller en beter gaan. Dat betekent:
- nog meer duurzame energie opwekken en stoppen met fossiele brandstoffen;
- geen warmte meer uit aardgas halen, maar uit duurzame bronnen;
- nog meer lokaal energie opwekken en distribueren.
Energietransitie: windmolenpark op zee
Duurzame energie is onze toekomst. Op de Maasvlakte in Rotterdam heeft DYKA meegeholpen aan het realiseren van een windmolenpark op zee. De opgewekte energie gaat via elektriciteitskabels onder de bodem van het kanaal door naar twee grondstations op het land.
Meer weten?
Meer informatie over onze energietransitie-oplossingen?
Energietransitie referentieprojecten

Floating Solar
PE leidingen van DYKA als drijflichaam voor een zonne-eiland van Floating Solar in de bassins van drinkwatermaatschappij PWN.
Lees meer
Mantelbuizen voor de fundering van de windturbine
Europa streeft ernaar om steeds meer energie uit duurzame energiebronnen te halen. Windenergie van windturbines op land is er daar één van. Daarom worden ieder…
Lees meer
Project Energietransitie: HKZ Maasvlakte
✔ Just in time delivery ✔ 70°C Warmtepieken ✔ 22.000 m HDPE Mantelbuis. Op de Maasvlakte wordt hard gewerkt aan de energievoorziening van Nederland. Op zee ligt…
Lees meer