Frisse lucht is niet alleen van groot belang voor de bewoners en gebruikers van een gebouw, maar ook zeker voor het gebouw zelf. Goede ventilatie voorkomt veel problemen. In dit artikel leggen we uit welke problemen dat zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt voorkomen.
Te weinig ventilatie zorgt voor condensatie en schimmels
Je weet hoe warme, vochtige adem neerslaat in de vorm van condens vocht wanneer je op een koeler oppervlak ademt, zoals een spiegel of een raam. Dat proces heet condensatie en het vindt continu plaats in gebouwen waarin mensen wonen of werken. Zo’n 10 tot 15 liter condens vocht per dag voor een gezin van vier personen is heel gemiddeld. Naast vocht door onze adem en ons zweet komt er ook nog vocht vrij door koken, douchen, baden en meer. Al dit vocht moet het gebouw ook weer uit, want anders kan dit grote gevolgen hebben.
Door al dit vocht kunnen problemen ontstaan in ruimtes die hiervoor extra vatbaar zijn, zoals de keuken, badkamer en kelder/kruipruimte. Maar ook op de muren in de woon- en slaapkamers kunnen natte plekken en schimmels ontstaan door dit vocht. Schimmels beschadigen de verf of het behang op de muur en zorgen voor vieze plekken.
Isolatiemateriaal dat vochtig wordt werkt minder goed, waardoor de stookkosten stijgen. Onvoldoende isolatie kan ook een oorzaak zijn voor vochtproblemen. Hierdoor kunnen namelijk koudebruggen ontstaan in het gebouw: plaatsen met een groot verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Dit zorgt voor condensatie en dus voor schimmelvorming. Gelukkig zijn al deze zaken te voorkomen, zodat het gebouw in goede conditie blijft.
De oplossing: voldoende ventilatie en goede isolatie

Minder vocht produceren is natuurlijk een manier om te zorgen voor minder condensatie, maar dat is meestal geen optie. Dan blijft er nog één optie over: betere ventilatie. Voldoende verse lucht zorgt voor afvoer van vochtige lucht, waardoor de luchtvochtigheid van het gebouw daalt en de bijbehorende problemen sterk verminderd of zelfs helemaal voorkomen worden. Zet dus regelmatig deuren en ramen open of kies voor een mechanisch ventilatiesysteem. Het klinkt heel simpel, en dat is het ook.
Als onvoldoende isolatie het probleem is, dan kun je na een deskundige inspectie maatregelen treffen om dit probleem te verhelpen. Wil je het hele huis isoleren, doe dat dan in de juiste volgorde: van de vloer via de muren naar het dak. Zo blijft het vocht op de bodem en trekt het niet het huis in. Het isoleren van spouwmuren is een goede manier om voor minder stookkosten te zorgen, maar dan moet het wel goede isolatie zijn. De luchtcirculatie moet niet helemaal onderbroken worden, waardoor het vocht niet meer weg kan. Gelukkig is er vochtregulerende isolatie zoals EPS-parels. Hiermee kunnen spouwmuren worden geïsoleerd én vochtproblemen worden voorkomen.
Tips voor goede gebouwventilatie
Kortom, je wil graag vochtproblemen tegengaan in een gebouw. Daar helpen we je graag bij door je te voorzien van de volgende tips:
- Kies voor een ventilatiesysteem C of D als dit mogelijk is. Deze systemen zijn het effectiefst.
- Zet elke dag minimaal de ramen en deuren een kwartier open om op natuurlijke wijze te ventileren.
Download hier de DYKA AIR brochure
Eén systeem voor elke woning

Welke verschillende soorten ventilatie zijn er?
Gerelateerde artikelen

DYKA AIR Prefab voor Pharos Residence
Aan de kust van Breskens in Zeeuws-Vlaanderen wordt het project Pharos Residence ontwikkeld. Een goed binnenklimaat is van groot belang in de moderne woningbouw…
Lees meer
Toegevoegde waarde van DYKA voor referentieproject Kop van het Dok
In Vlissingen op een mooie plek aan het water en in een fijne omgeving komen 3 nieuwe woontorens: Kop van het Dok. De 182 appartementen zijn op loopafstand van…
Lees meer
Residence Goese Diep overtuigd van de voordelen van DYKA
Residence Goese Diep is een nieuwe wijk in de stad Goes waar 4 prestigieuze appartementengebouwen met 36 luxe appartementen worden gerealiseerd. De installatie…
Lees meer
1,5 km DYKA AIR buizen voor de Koninklijke Landmacht
Defensie kiest ook voor goede ventilatie met het DYKA AIR ventilatie kanalensysteem in combinatie met Duco boxen.
Lees meer
Hoe verlijm je DYKA AIR PVC ventilatiekanalen?
Lees meer
DYKA AIR Ontwerpen
Kleinere drukverschillen in het ventilatiesysteem leiden tot een lager energieverbruik voor het transporteren van lucht. Immers hoe kleiner de drukval in het ka…
Lees meer
Waarom is DYKA AIR ovaal? Een lesje aerodynamica
Door de lage weerstand van kunststof en de slim ontworpen hulpstukken is de weerstand significant lager dan bij bestaande systemen.
Lees meer
De DYKA AIR Rekentool
Met de DYKA AIR rekentool krijgt u van alle componenten eenvoudig het drukverlies in beeld, afgezet tegen diverse debieten.
Lees meer
Ventilatie
Lees meer- 1
- 2
Bronnen
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/woning-ventileren/