19 mei 2020 door Meike van de Beek
In Nederland moeten we ons aan verschillende klimaatafspraken houden. Wat zijn in Nederland precies de afspraken en wat hebben die afspraken voor gevolgen? Daarover gaat dit artikel.
De gevolgen van klimaatverandering
De uitstoot van schadelijke gassen in de afgelopen 100 jaar heeft grote gevolgen voor onze leefwereld. Aantallen planten en wilde dieren nemen in rap tempo af, ijskappen smelten in gigantische hoeveelheden en de zeespiegel stijgt steeds sneller. Doen we hier niets aan, dan sterft ook de mens op termijn uit. Daarom is ingrijpen noodzakelijk.
Op dit moment merken we al dat het in Nederland warmer en droger is dan ooit. De extreme hitte zorgt voor een slechtere gezondheid en meer sterfte onder de zwakkeren in ons land. Het heeft ook effect op planten en dieren. Verder droogt onze voorraad grondwater op en droogt de bodem uit, wat bodemverzakking tot gevolg heeft. Tel daarbij de stijging van de zeespiegel en het is duidelijk dat we met een complex systeem van klimaatproblemen te maken hebben.
Klimaatakkoord
Een belangrijk onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid is het Klimaatakkoord. Hiermee committeren veel organisaties en bedrijven en Nederland zich aan maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ℃.
Het pakket maatregelen is opgedeeld in haalbare stappen en bedoeld om de lasten eerlijk te verdelen. Er zijn specifieke maatregelen per sector en cross-sectorale maatregelen benoemd. Allemaal zijn ze onderdeel van een groter geheel, namelijk het internationale Klimaatakkoord van Parijs. In 2016 heeft Nederland dit ondertekend namens de 28 lidstaten van de Europese Unie.
Door het Klimaatakkoord zal de toekomst er steeds duurzamer uitzien, op alle gebieden. Alleen zo kunnen we de toenemende (extreme) regenval en hitte/droogte het hoofd bieden.
Sustainable Development Goals van de VN
De landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN) hebben samen 17 doelen vastgesteld waarmee ze de wereld een betere plek willen maken in 2030. Deze Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn gestart in 2015 en lopen door tot 2030. Het zijn brede doelstellingen voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Ook het Klimaatakkoord is hierop gebaseerd. In totaal zijn er 169 targets die met de SDG’s gehaald moeten worden. Zo worden de beoogde doelen nog concreter.

De meeste aandacht gaat in de SDG’s uit naar vrede en veiligheid, economische ontwikkeling en milieuthema’s. De doelen zijn opgezet om iedereen in staat te stellen om te bouwen aan een betere toekomst. Niemand blijft achter, het zijn problemen van ons allemaal.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet elk jaar hoe Nederland scoort op de 17 doelen. Tot nu toe zien we dat Nederland achterblijft op klimaat- en energiedoelen en inkomensgelijkheid tussen mannen en vrouwen. Waar we wel goed op scoren: economie, rechtsstaat en instituties en op bepaalde onderdelen van onderwijs en gezondheid. De Nederlandse overheid wordt dan ook van verschillende kanten opgeroepen om meer te doen en de SDG’s als basis te gebruiken voor het beleid.

Tim van Hattum: Onderzoek naar nature based oplossingen voor klimaatverandering
We hebben nu toevallig een visie ontwikkeld voor Nederland over 100 jaar. Daar komen heel veel zaken in terug waar wij al jaren mee bezig zijn.
Lees meer
Tim van Hattum: Mitigatie en adaptatie
Het liefst ontwikkelen wij kennis over oplossingen voor allebei mitigatie en adaptatie. Een boom levert ongelofelijk veel op voor biodiversiteit, maar ook om de temperatuur in steden omlaag…
Lees meer
Kris Piessens: droogte in Europa
België en Nederland hebben in de zomer al wel eens last gehad van droogte. Hoe zit dat met andere landen in Europa?
Lees meer
Ik ben marketeer bij DYKA. Binnen mijn functie vind ik het leuk om mij te verdiepen in thema’s rondom klimaatverandering. Onze klanten in verschillende landen informeren over de gevolgen van klimaatverandering en tegelijkertijd meedenken in oplossingen is iedere dag een leuke uitdaging.