Bij de aanleg van een woning, nieuwe aanbouw, tuinhuisje, of bij reparatiewerkzaamheden vanwege inklinking luidt de vraag, is het verstandig om dit zelf aan te pakken of een vakman in te schakelen? Aangezien het installeren van riolering een ingewikkelde en tijdrovende klus is, wijzen we u in het volgende artikel op de mogelijkheden bij de aanleg van riolering.
Riool aanleggen uitbesteden of zelf aanleggen?
Bij kleinere projecten wil men graag zelf de riolering aanleggen; bijvoorbeeld bij het zelf verbouwen van de badkamer, of het aanleggen van putjes bij het terras. Het gaat om het neerleggen van wat buizen, hulpstukken en deze vastmaken, toch? Hieruit blijkt de onwetendheid bij veel mensen over het aanleggen van riolering. Er komt namelijk veel meer kijken bij het aanleggen van een goed werkend rioleringssysteem.
Het aanleggen van riolering is, om het maar zo te zeggen, niet voor iedereen weggelegd en daardoor ook zeker niet aangeraden om zelf te doen. In de praktijk blijkt het zelf installeren van de riolering een taak die veel onbedoelde gevolgen met zich meebrengt. Het verkeerde soort materiaal en het kennisgebrek over aanlegrichtlijnen leiden het vaakst tot problemen. Een riolering dat namelijk niet aan de ontwerprichtlijnen voldoet zal vroeg of laat voor problemen zorgen. Deze problemen brengen extra werk, tijd en kosten met zich mee. Daarnaast is de kans groot dat het systeem niet optimaal werkt of er zelfs opstoppingen ontstaan, die tot overstromingen kunnen volgen. Bovendien is het herstel hiervan een vies klusje, zoals je je kunt voorstellen. Mede door alle risico’s, bevelen wij ten zeerste vanaf het begin af aan met een expert in zee te gaan.
Voordelen van uitbesteding riolering
Riolering moet voldoen aan allerlei normen en regelgeving. Daarom adviseert DYKA het niet zelf aan te leggen, maar het over he laten aan de expert. Bij het uithanden geven van de riolering vermijdt u de nodige moeite, extra kosten, en is de kwaliteit van de installatie hoger vanwege de expertise van de uitvoerder. Het wordt een kwestie van plannen en keuzes maken met een expert en het brengt de volgende voordelen met zich mee:
- De kans op constructiefouten is minimaal door de kennis en ervaring in het aanleggen van riolering.
- Het gehele proces kan binnen een dag zijn afgerond.
- Experts beschikken over de juiste materialen om de riolering probleemloos te installeren.
- Opties in de positionering van het riool.
- Lage kans op herstelopdrachten.
Verschil tussen binnen- en buitenriolering
Binnenriolering
De binnenriolering is het stelsel van afvoer- en ontspanningsleidingen inclusief alle hulpstukken, afdichtingen en bevestigingen die binnen de erfscheiding van een gebouw liggen. Dit betekent alle leidingen binnenshuis maar ook de leidingen die verbonden zijn aan het huis, zoals de regenwaterafvoer. Deze binnenriolering moet voldoen aan de richtlijnen uit het bouwbesluit, NEN 3215; ‘’Gebouwriolering en buitenriolering binnen de perceelgrenzen’’ en aanvullende informatie kan worden gevonden in NTR 3216, ‘’Binnen riolering, richtlijnen voor ontwerp en uitvoering’’. De prestatie-eisen met onder andere de afvoercapaciteit, de gezondheidsoverwegingen en de plaatsing worden hier beschreven.
Voor binnenriolering geldt doorgaans een diameter tussen de 40mm t/m 110mm.
Buitenriolering
De buiten riolering is het stelsel van afvoerleidingen die verbonden staan met de binnen riolering en de inhoud verplaats tot de bestemming van lozing. De richtlijnen van buiten riolering zijn terug te vinden in de gemeentelijke bouwverordening met verwijzingen naar NEN 3215 en NPR 3218.
Voor buitenriolering geldt doorgaans een diameter tussen de 125mm t/m 160mm voor huisaansluitingen terwijl hoofdriolering beschikbaar zijn tussen 200mm t/m 630mm.

Keuze van materiaal van riolering
Voor het riool wordt in Nederland vaak gekozen voor kunststof, maar van oudsher werd ook beton (gres) toegepast. Deze materialen hebben hun eigen kenmerken en verschillende voordelen.
Kunststof riool
Een kunststof riool (PVC, PP, PE) is een makkelijk handelbaar materiaal bij de installatie vanwege het gewicht en de flexibiliteit, waardoor het een lage gevoeligheid heeft voor breuken. Tijdens de aanleg is het makkelijk hanteerbaar. De kans op milieuverontreiniging is daardoor laag en daarnaast is het materiaal recyclebaar. Kunststof riool heeft een lange levensduur van zeker 100 jaar, en wordt aangeraden voor zowel binnen- als buitenriolering. Kunststof is het meest gebruikte materiaal voor riolering in Nederland.
Betonnen riool
Een betonnen riool brengt lage onderhoudskosten met zich mee. Het sterke materiaal is echter niet vervormbaar en daardoor is er altijd een kans op een breuk. Daarnaast zijn er meer machines nodig bij de aanleg van betonnen riolering vanwege het zware materiaal.
Bekijk de valtest: het verschil tussen kunststof en beton
Lees meer over binnenriolering

Beugelen van leidingen: de 4 beugelfuncties
Een kunststof leidingsysteem wordt gebeugeld om krachten door uitzetting en krimp op te vangen. Daarnaast heeft beugelen een draagfunctie (opvangen van het gewi…
Lees meer
Binnenriolering
Binnenriolering is alle riolering binnen de perceelsgrenzen die zorgt voor de afvoer van vuil water. Binnenriolering moet voldoen aan diverse normen en regelgev…
Lees meer
Riool isoleren: waarom zou je?
Het isoleren van rioolbuizen in binnenriolering zorgt voor een hoger wooncomfort én voor een betere werking van het systeem. Riool isolatie is het afschermen va…
Lees meer
Maatwerk voor hotel nhow Amsterdam RAI
Het nieuwe nhow hotel naast de Amsterdam RAI is bijzonder in alle opzichten. Dat vraagt om maatwerk voor de installaties.
Lees meer
Referentieproject van ponton naar hotel
De herbestemming van een ponton tot hotel in Dordrecht met de producten van DYKA.
Lees meer
Wooncomfort voor bewoners Next Building Amstelveen
De nieuwe bewoners van Next Building in Amstelveen hoeven zich geen zorgen te maken om geluid van een doorspoelend toilet van de bovenburen. Real Technic paste…
Lees meer
936 studentenwoningen Campus Diemen Zuid
In Diemen-Zuid is afgelopen jaar hard gewerkt aan de ombouw van vijf leegstaande kantoorpanden naar een compleet uitgeruste campus met o.a. 936 appartementen vo…
Lees meer- 1
- 2